Κι όμως, με μια μπατονέτα μπορείς να σώσεις μια ζωή

2017! Κι όμως ο καρκίνος εξακολουθεί να μην είναι απλά ένα ζώδιο όπως όλοι θα θέλαμε. Το αντίθετο μάλλον. Συνεχίζει να χτυπάει ανυποψίαστους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η μάστιγα της εποχής μας. Καρκίνος… μια λέξη που και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί ρίγη. Γνωρίζω πολύ καλά ότι εγώ δε μπορώ να κάνω κάτι για να τον εξαφανίσω. Μπορώ όμως να βοηθήσω ώστε κάποιοι άνθρωποι να παλέψουν και να τον ξεπεράσουν.

Δυο χρόνια πριν βρέθηκα σε μια ημερίδα να ακούω γι αυτόν. Μέσα σε όλο το μουδιασμένο κλίμα του θέματος, το θετικό μήνυμα για τη θεραπεία του από το «Όραμα ελπίδας». Την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που στόχος της είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές  ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να βρουν το κατάλληλο γι αυτούς δότη. Δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πειστώ και να γίνω εθελόντρια και μόνο λίγα λεπτά για να το πράξω. Συμπλήρωσα μια αίτηση και μου πήραν δείγμα στοματικού επιχρίσματος. Τόσο απλά…με μια μπατονέτα!

Δεν σταμάτησα όμως εκεί. Ήθελα να βοηθήσω παραπάνω. Ανέλαβα δράση στον οργανισμό, να είμαι ενεργό της μέλος στην προσπάθειά τους αυτή να βρίσκουν οι ασθενείς το συμβατό τους δότη! Το έργο τους μεγάλο, η ελπίδα για τους ασθενείς ακόμη μεγαλύτερη!

Τόσο καιρό κοντά τους έμαθα ότι αυτός ο κατάλληλος δότης δεν είναι τελικά και τόσο εύκολη υπόθεση. Εκατομμύρια οι εθελοντές δότες σε όλο τον κόσμο, και κάτι χιλιάδες μόνο στην Ελλάδα –αριθμός ελάχιστος- δεν καταφέρνουν πάντα να δώσουν την ευκαιρία που τόσο πολύ θέλουν οι ασθενείς.

Η παραπληροφόρηση μεγάλη και η άγνοια του κόσμου ακόμη μεγαλύτερη! Όχι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με το νωτιαίο μυελό. Όχι δε θα σου πάρουν το μόσχευμα αν χρειαστεί από τη σπονδυλική σου στήλη. Όχι δεν κινδυνεύεις να μείνεις παράλυτος. Οι γιατροί δε θέλουν να καταστρέψουν έναν άνθρωπο για να σώσουν έναν άλλο. Σκοπός είναι να γιατρέψουν όσους περισσότερους μπορούν.  Ο τρόπος πολύ απλός. Πιο απλός από όσο μπορείς να σκεφτείς. Απλά μια αιμοδοσία μεγαλύτερης διάρκειας από την κανονική μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο να δώσει τη μάχη του με το καρκίνο και γιατί όχι; Να βγει νικητής!

Χαραγμένη στη μνήμη μου η φράση μιας δότριας που έτυχε να συναντήσω «Το φαντάζεσαι; Είμαι η μοναδική που μπορώ να σώσω αυτόν τον άνθρωπο» με ένα χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό της. Δε θα ήθελες να μπορείς να το κάνεις κι εσύ; Δε θα ήθελες να βρίσκεσαι στη θέση της; Μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Μπορείς… αρκεί να το θέλεις! Ενημερώσου, ρώτα, μάθε, νομίζω ότι αξίζει! Γιατί για τη ζωή ενός και μόνο ανθρώπου αξίζει να αγωνίζεσαι…

Χρυσάνθη, εθελόντρια στο Όραμα Ελπίδα

You Might Also Like

1 Σχόλιο

  • Reply ΒΑΣΙΛΗΣ March 12, 2017 at 5:40 pm

    Δυστυχώς δεν δίνουμε σημασία, μέσα στις χαρές και τις έννοιες της ζωής μας, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει διαθέσιμος δότης την ώρα που τον χρειάζεσαι. Αυτό γίνεται δυνατό μόνον όταν, σε ανύποπτο χρόνο, εγγραφείς στις λίστες δοτών μυελού των οστών. Μπορεί να μην χρειασθεί ποτέ να δώσεις τον μυελό σου, είτε γιατί δεν ταιριάζεις με αυτόν που έχει ανάγκη είτε γιατί θα βρεθεί κάποιος άλλος δότης.Το πρωταρχικό όμως είναι να είσαι καταχωρημένος στις λίστες για να μπορεί να συγκριθεί ο δικός σου τύπος με εκείνον του λήπτη. Οσο για την διαδικασία της μεταμόσχευσης του μυελού, είναι απλώς μία αιμοδοσία που διαρκεί παραπάνω, όπως λέει η Χρυσάνθη. Την έζησα με την Αναστασία που ήταν δότρια στην Εμμανουέλα. Θα διακινδύνευα ποτέ την υγεία της μίας μου κόρης για την άλλη ;

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.